Informativni kutak za vrtić

ROĐENDANI Poštovani roditelji, molimo vas da povodom rođendana vašeg djeteta donesete ukupno 5 kila raznog sezonskog voća te svjećicu po izboru . Voće je potrebno dostaviti dan prije. Naša kuharica Tamara od voća izradi kreativne i maštovite, ali također zdrave rođendanske poslastice.

Uši: liječenje i sprečavanje ušljivosti

Uš glave

Uš glave je sitni kukac (2-3 mm) koji živi u vlasištu čovjeka, bez kojeg ne može preživjeti. Hrani se krvlju do koje dolazi bezbolnim ubodima. Prenosi se izravnim dodirom glave s glavom, te neizravno korištenjem zajedničkih češljeva/četki, ukosnica, kopči i gumica za kosu, kapa, marama, šalova, ručnika, posteljine i sl. Uši ne skaču s čovjeka na čovjeka, ne lete, ne prenose se s kućnog ljubimca ni preko bazenske vode, već se drže  i gmižu uz vlas kose. Brzo se razmnožavaju. Odrasla ženka tijekom svojeg života, koji traje prosječno 2 mjeseca, snese oko 200 do 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose, najčešće u području potiljka i iza ušiju. Iz gnjide se uš izleže za otprilike tjedan dana, a dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti gnjide. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana.

Uš glave bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, no kako je ušljivost glave redovito praćena svrbežom, čovjek se grebe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Ušljivost nije sramota. Javlja  se i u bogatim i siromašnim sredinama te ne ovisi o higijenskim navikama pojedinca, pa tako svakodnevno pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti.

Kako otkriti uši glave?

Na ušljivost glave ukazuje uporan svrbež glave (vlasišta). Detaljnim pregledom vlasišta, najčešće u području iza uha i potiljka, mogu se otkriti žive pokretne uši ili, što je češće, samo gnjide (jajašca). Pogotovo pažljivo treba pregledati plavu kosu, jer su na njoj gnjide jako teško vidljive. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu (najčešće blizu korijena vlasi/dlake), tako da se, za razliku od peruti, teško skidaju s kose. Na koži vlasišta mogu se eventualno uočiti ranice i krastice kao posljedica češkanja.

Kako se riješiti ušiju glave?

Ako se u obitelji ili kolektivu (dječji vrtić, škola) otkrije da netko ima uši, preporučuje se provesti razušivanje kod svih članova obitelji ili kolektiva istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna ušljiva glava, što se može dogoditi ako je netko tek nedavno infestiran ušima pa ih ima malo, postoji opasnost da se s nje uši ponovno rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv ušiju tretirati sve članove obitelji i kolektiva, a ne samo one za koje je vidljivo da na glavi imaju žive uši i/ili gnjide.

Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju, koji se može nabaviti u ljekarni,  prema uputama proizvođača (najčešće pranjem 2 puta u razmaku 7-10 dana). S obzirom da šampon ne uništava gnjide, važno je iščešljavanjem kose gustim češljem ukloniti s vlasišta i sve gnjide. Kosa se može isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunova soka) kako bi se češljanjem gustim češljem (obično se češalj nalazi uz pakiranje specijalnog šampona) gnjide odlijepile od kose, a nakon upotrebe češalj treba 10 minuta  namočiti u vodi temperature od najmanje 60°C i dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Jajašca uši se mogu uklanjati s kose i ručno, pronalaženjem gnjida pregledom kose i povlačenjem prstima po vlasi na kojoj su pričvršćene gnjide.
Nije potrebno šišanje kose, no ono olakšava rješavanje ušljivosti, jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide. Nakon provedenog tretmana, vlasište treba pregledavati sljedeća 2 do 3 tjedna kako bi bili sigurni da su uklonjene sve uši i gnjide.

U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je tretirati glave svih ukućana istovremeno. Nakon toga preporuča se pranje svega što je osoba koristila dva dana prije provođenja tretmana. Svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape)  treba prati  na temperaturi od najmanje 60°C.  Predmeti koji se ne mogu oprati na barem 60°C stave se u plastičnu vrećicu i drže u zatvorenoj vrećici dva tjedna. U dječjim vrtićima, u odgojnoj skupini u kojoj se pojavila ušljivost treba obavijestiti roditelje o pojavi ušljivosti i potrebi pregleda vlasišta djeteta, te razušivanja ako se uoče uši ili gnjide. Isto tako treba promijeniti i oprati svu posteljinu na krevetićima za spavanje.

U suzbijanju i sprječavanju ušljivosti uloga obitelji je velika

Rješavanje  ušljivosti je često teško te zahtijeva upornost i suradnju svih odgovornih osoba. Ipak  najveća je odgovornost na obitelji jer ušiju vas ne može riješiti ni liječnik epidemiolog, ni glavna sestra ili teta u vrtiću, a ni ravnateljica i učiteljica u školi, ako sami ne provedete  prethodno opisani postupak.

Zadatak škole i vrtića je obavijestiti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova obitelji te u suradnji s epidemiologom podijeliti roditeljima pisane naputke kako i kada to učiniti (najbolje  petak ili tijekom  vikenda).

Upute-Covid 19

HZJZ- Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemijeCovid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja:

MZO – Preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjim vrtićima: